Notícia

Detonic

Луѓето кои имале денга имаат двојно поголема веројатност да развијат симптоматски КОВИД-19

Publicado em 19 maio 2021

[People who have had dengue are twice as likely to develop symptomatic COVID-19]

Една студија објавена овој мај во списанието Клинички инфективни болести сугерира дека луѓето кои имале денга во минатото имаат двојно поголема веројатност да развијат симптоми на КОВИД-19 ако се заразени од новиот коронавирус.

Наодите од студијата се засноваа на анализа на примероци од крв од 1,285 жители на Мансио Лима, мало гратче во државата Акре, дел од бразилскиот регион Амазон. Главен истражувач беше Марсело Урбано Фереира, професор на Институтот за биомедицински науки на Универзитетот во Сао Паоло (ICB-USP) во Бразил. Студијата беше поддржана од ФАПЕСП.

„Нашите резултати покажуваат дека популацијата најизложена на денга, веројатно заради социо-демографските фактори, се токму оние кои ризикуваат да паднат многу болни ако се заразени од САРС-CoV-2. Ова е пример за она што се нарекува синдмија [синергична интеракција помеѓу две епидемиски заболувања, така што едното ги влошува ефектите на другото]. Од една страна, КОВИД-19 ги ​​попречува напорите за контрола на денга. Од друга страна, второто се чини дека го зголемува ризикот за оние што го склучуваат договорот со првиот “, изјави Фереира за Agência FAPESP.

Седум години Фереира спроведува истражување во Мансио Лима со цел да се бори против маларијата. Во 2018 година тој започна да работи на проект кој вклучува истражување на 20% од населението на градот на секои шест месеци. Неговиот тим повикува домови, применува прашалници и собира примероци од крв. На почетокот на 2020 година, проектот доби дополнително финансирање од ФАПЕСП, така што дел од истражувачките напори може да се пренасочат кон следењето и карактеризацијата на САРС-CoV-2 во регионот.

„Во септември 2020 година, беше објавено студија од друга група која сугерира дека областите со многу случаи на денга биле релативно малку погодени од КОВИД-19. Бидејќи веќе имавме собрани примероци од крв од жителите на Мансио Лима пред и по првиот бран на пандемијата, решивме да го искористиме материјалот за да ја тестираме хипотезата дека претходната инфекција со вирус на денга дава одреден степен на заштита од САРС-CoV-2. Она што го откривме беше токму спротивното “, рече Фереира.

Методологија

Анализираните примероци на крв беа собрани во ноември 2019 година и ноември 2020 година. Тие беа доставени на тестови способни да детектираат антитела против сите четири серотипови на денга и против САРС-КоВ-2.

!  АДХД може да обезбеди на поинаков начин кај дамите и кај децата: Од што да внимавате
Резултатите покажаа дека 37% од испитаната група имале треска од денга пред ноември 2019 година и 35% биле заразени од новиот коронавирус пред ноември 2020 година. Исто така, биле анализирани клинички податоци (симптоми и исходи) на волонтерите со дијагностициран COVID-19.

„Распоредивме статистичка анализа за да заклучиме дека претходната инфекција со вирус на денга не го менува ризикот од заразување со САРС-CoV-2. Од друга страна, нашето истражување исто така покажува дека луѓето кои имале денга имаат поголема веројатност да имаат симптоми доколку се заразат со САРС-CoV-2 “, рече Ванеса Николе, прва авторка на написот. Николет е истражувач со постдокторски стипендија на ICB-USP.

Причините за појавата опишана во статијата се нејасни. Може да има биолошка основа за тоа, во смисла дека антителата против вирусот на денга некако го влошуваат КОВИД-19 или едноставно може да се должи на социо-демографски фактори кои прават различни групи на население да бидат поранливи на обете болести од различни причини.

„Резултатите ја докажуваат важноста на зајакнување и на мерките за социјално дистанцирање воведени да содржат ширење на САРС-CoV-2 и на напорите за контрола на векторот на денга, бидејќи двете епидемии се случуваат истовремено и влијаат на истата ранлива популација. Ова треба да биде поголемо внимание од федералната влада “, рече Фереира.
Source: https://detonic.shop/mk/health-news/people-who-have-had-dengue-are-twice-as-likely-to-develop-symptomatic-covid-19

Essa notícia também repercutiu nos veículos:
Baijiahao (China) Medindia (Índia) Oullins-Patriote.com Science Codex Scienmag Science Magazine (Reino Unido) News Medical (Austrália) Today News Online (Índia) Nowslife (Índia) Best Health Article Toptenews (Índia) India News Republic (Índia) Globe Health News Newso Time (Estados Unidos) Outbreak News Today (EUA) Virginkillersweaterbuy Alternative Medicine Doctors Health Words News 7thSpace InfoSurHoy (EUA) Hekim.pro Doctor (Azerbaijão) Mere Residency CanIndia (Índia) Prokerala.com (Índia) YesPunjab.com (Índia) Social News (EUA) Latin America Security Report (EUA) Global Health News Wire (EUA) DT Next (Índia) Fraser Coast Online News (Austrália) Adelaide Online News (Austrália) The World News (EUA) Doon Horizon (Índia) Global Circulate (Índia) Health Trick Tips Fucoidan Longevity Biz News Post (EUA) Honest Columnist (EUA) Central & North Burnett Online News (Austrália) Central Queensland Online News (Austrália) Chinchilla Online News (Austrália) Coolum Online News (Austrália) Bathurst Online News (Austrália) Gold Coast Online News (Austrália) Herbert River Online News (Austrália) Highlands Online News (Austrália) Eyre Peninsula Online News (Austrália) Gatton Online News (Austrália) Gladstone Online News (Austrália) Glen Innes Online News (Austrália) IND Forums Kawana Online News (Austrália) Kiama Online News (Austrália) Lakes Online News (Austrália) Launceston Online News (Austrália) Melbourne Online News (Austrália) MidCoast Online News (Austrália) Moyne Online News (Austrália) Ipswich Online News (Austrália) Mackay Online News (Austrália) NewsBinding (EUA) Noosa Online News (Austrália) Mt Isa Online News (Austrália) Newcastle Online News (Austrália) Northern Rivers Online News (Austrália) South Burnett Online News Northern Territory Online News (Austrália) Parkes Online News (Austrália) Perth Online News (Austrália) Richmond Online News (Austrália) Rockhampton Online News (Austrália) Southwest Online News (Austrália) Stanthorpe Online News (Austrália) Sydney Online News (Austrália) Tasmania Online News (Austrália) Tenterfield Online News (Austrália) The Coal Face (Austrália) Surat Basin Online News (Austrália) IANS Live (Índia) Ipswich Online News (Austrália) Fraser Coast Online News (Austrália) Contra Réplica (México) online LatestLy (Índia) Medical Xpress (Reino Unido) Melbourne Online News (Austrália) Illawarra Online News (Austrália) Herbert River Online News (Austrália) Hervey Bay Online News (Austrália) Gatton Online News (Austrália) Knews (Reino Unido) MediExpose (ìndia) Newso Time (Estados Unidos) Honest Columnist (EUA) Vaccination Eminetra Today (EUA) The Morung Express (Índia) online Murray Valley Online News (Austrália) Lake Macquarie Online News (Austrália) Maitland Online News (Austrália) Daylesford Online News (Austrália) Frankston Online News (Austrália) Gloucester Online News (Austrália) Hunter Valley Online News (Austrália) Hervey Bay Online News (Austrália) Coolum Online News (Austrália) Central Queensland Online News (Austrália) Adelaide Online News (Austrália) NotiPress (México) 4State News Bioengineer (Reino Unido) Broome Online News (Austrália) Alice Springs Online News (Austrália) Canberra Online News (Austrália) Crookwell Online News (Austrália) Australian Online News (Austrália) Bega Online News (Austrália) Brisbane Online News (Austrália) Cooktown Online News (Austrália) Northern Territory Online News (Austrália) News Break (EUA) India Narrative (Índia) glamsham.com (Índia) El Universal (México) online International Business Times (Índia) Daijiworld (Índia) Bhaskar Live (Índia) Andhram.com (Índia) Whitsunday Online News (Austrália) Wollongong Online News (Austrália) Wimmera Online News (Austrália) 163.com (China) Surat Basin Online News (Austrália) Walcha Online News (Austrália) Today UK News (Reino Unido) Walcha Online News (Austrália) Western Online News (Austrália) Qianzhan (China) Tamworth Online News (Austrália) Stanthorpe Online News (Austrália) Richmond Online News (Austrália) Port Macquarie Online News (Austrália) Yucatan a la Mano (México) Trendinginsocial.com (Paquistão) UrduPoint (Paquistão) The Tribune (Chandigarh, Índia) online SDP Noticias (México) SOHU.com (China) Sify (Índia) Sound Health and Lasting Wealth (Nigéria) SDP Noticias (México) Opera News - DailyAdvent.com Biotech Asia News (Índia) FluTrackers (EUA) Newsgram (EUA) Diario Presente (México) Thailand Medical News (Tailândia) Big Bang México (México) Scientific Inquirer (EUA) Andhravilas (Índia) Indus Prism (Índia) Knowledia (França) News Azi (Índia) TechiLive.in (Índia) Nambour Online News (Austrália) Buderim Online News (Austrália) El Universo (Equador) online Webconsultas Healthcare (Espanha) Eflip (Índia) NirogStreet (Índia) Indian Women's World (Índia) LanterWrist.net Northern Territory Online News (Austrália) Queanbeyan Online News (Austrália) Herbert River Online News (Austrália) Health Wellness Journal (EUA) Worlds Family Medicine Health Problems News International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (Filipinas) Newkerala.com (Índia) Ecuador en Directo (Equador) TOM Life News18 Tamil (Índia) Hebeilong.com (China) Zaker (China) 87doc.com (China) Plexusmd.com Window to News (Índia) Revyuh (Índia) ApnaJivan News Azi (Índia) My Space - Astronomy News Medical News Hubb Xã Luận (Vietnã) Todo Disca (Espanha) Germanic Báo Dân trí (Vietnã) Báo Mới (Vietnã) Tin tức thời sự (Vietnã) Báo Hà Tĩnh (Vietnã) 0xzx (China) Austin Music Journal Univadis Amir health care (Paquistão) Bathurst Online News (Austrália) Maitland Online News (Austrália) The Star (Malásia) Head Topics (Malásia) NewsBinding (EUA) The Express Tribune (Paquistão) Newz Cap (EUA) Actress News Honest Columnist (EUA) Alltimebd Job News (Índia) Medscape (EUA) Healthy News Info Newso Time (Estados Unidos) Media Rounds Mackay Online News (Austrália) Uniradio Noticias (México) Uniradio Informa (México) Uni Mexicali (México) Imagen Poblana (México) Jioforme (Índia) Fresh Headline (EUA) Healthcare Hygiene Magazine (EUA)